A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Ветеранські спільноти для кращої підтримки

Дата: 01.01.2024 13:19
Кількість переглядів: 20

Ілюстрація щодо ветеранськіх спільнот: двоє чоловіків, схожих, за зовнішніми ознаками, на колишніх військових, здороваються

 

«Нещодавно бачився з колишнім однокурсником, який демобілізувався. За його проханням познайомив його з Veteran Hub. Він зазначив: «Я познайомлюся, бо треба буде своїх повертати». Тобто вже є розуміння — хто перший «висадився», той проходить цей шлях і готує майданчик для наступних військових».

Так вже сталося, що ветерани  /  ветеранки відрізняються сильним братерським  /  сестринським духом, міцною ідентифікацією зі своєю спільнотою, довірою до тих, хто пройшов через війну. Саме тому модель «рівний – рівному» визнається найкращою у питаннях надання підтримки ветеранам і ветеранкам.

Звісно, не йдеться про допомогу, яка потребує фахових знань (психологи, психіатри, соціальні працівники та інші). Йдеться саме про майданчики, організовані ветеранською спільнотою для ветеранів  /  ветеранок — ветеранські простори, громадські простори, хаби, інші сервіси, організовані громадськими ветеранськими об’єднаннями.

Саме тут ветеран  /  ветеранка зможуть знайти розуміння їхніх потреб і проблем, поділитися наболілим, отримати інформацію, як можна розв’язати ту чи іншу проблему. На базі таких майданчиків працюють уже перевірені фахівці: психологи, юристи, яким довіряє ветеранська спільнота і до яких варто звертатися.

Історія ветеранських просторів розпочалася з Житомирської області, де у 2016 році був створений перший ветеранський простір у форматі громадської спілки — «Дім ветерана». Ця ініціатива об’єднала зусилля ветеранів, ветеранок, волонтерів і волонтерок, громадськість, місцеву і державну владу.

Діяльність просторів була ефективною і цікавою ветеранським спільнотам у регіонах. Ветеранські простори варто вважати найкращою «точкою входу» для всіх, хто має намір взаємодіяти з ветеранами і ветеранками. Таке собі «єдине вікно» — від юридичних консультацій до реабілітаційних послуг.

На сьогодні такі простори працюють практично в кожній області у форматі неурядових організацій, комунальних установ, об’єднань тощо. Існує найбільше їх об’єднання — Коаліція ветеранських просторів, до якої входять 23 ветеранські простори.

Отже, якщо ветеран  /  ветеранка шукає свій шлях до цивільного життя, варто звертатися до ветеранських просторів.

Матеріали статті подані в рамках поширення програми "Без бар'єрів", джерело: «Довідник безбар’єрності»  


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора