A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

На межі нового спалаху кору

Дата: 23.08.2023 14:23
Кількість переглядів: 29

Ілюстративний заголовок до статті "На межі нового спалаху кору". На картинці заголовок та фото хлопчика із висипанням на обличчі та сумним виразом рис.

 

На межі нового спалаху кору

Кір – це одне з найзаразніших вірусних захворювань у світі і одна з головних причин дитячої смертності.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, щороку у світі 30—40 мільйонів дітей хворіють на кір, понад 800 тисяч помирають від самої інфекції та її ускладнень. Це означає 314 смертей на день, 13 смертей щогодини.

З 10 невакцинованих людей, які контактували з хворим, 9 захворіють. Переважна більшість європейців мають усі щеплення проти кору, тож у 42 з 53 країн Європи вдалося зупинити поширення даної інфекції. Проблемними залишаються ті країни, де рівень охоплення щепленнями недостатній. На жаль, серед цих країн є й Україна. Щеплення проти кору проводять уже понад 50 років, і за ці роки вакцини зарекомендували себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Тільки з 2000 по 2016 роки смертність від кору знизилася на 79%, а це означає, що вакцини зберегли 20,3 мільйона дитячих життів у всьому світі.

Специфічних ліків проти кору не існує. Єдиний захист — щеплення. Зупинити новий спалах може лише колективний імунітет, коли не менше 95% українців будуть вакцинованими проти кору. Саме невакциновані діти є причиною спалахів. Захворювання розпочинається у дітей, а далі через них заражаються й дорослі. Аналізуючи дані минулого спалаху, можемо сказати, що близько 90 % захворілих були невакциновані.

17 липня 2023 року в Україні стартувала загальнонаціональна «Кампанія з вакцинації від кору». В країну вже доставлено понад 300 тисяч доз європейської вакцини від кору, паротиту і краснухи (КПК).

Ця кампанія має дві цілі:

1) «довакцинувати» проти кору всіх нещеплених дітей, які з різних причин пропустили щеплення КПК;

2) забезпечити планову імунізацію в 1 і 6 років.

Коли очікувати спалах кору?

Для захворювання характерна циклічність, кожні 5-6 років відбувається підйом захворюваності. Низьке охоплення населення щепленнями є головною причиною спалахів. Слід зазначити, що останній спалах кору ми мали у 2017-2019 роках. Це значить, що вже до кінця цього року можна очікувати спалах цієї інфекції.

Чим небезпечна хвороба?

Вірус кору дуже швидко поширюється під час кашлю та чхання, тісних особистих контактів. Вірус лишається активним і живе в повітрі або на інфікованих поверхнях протягом 2 годин, але він підступний, так як інфікована людина може передавати вірус ще за чотири дні до висипу. Встановити діагноз кору до появи висипу непросто, так як перші симптоми схожі на багато інших захворювань.

Інкубаційний період кору становить 6—21 днів. Далі починається період захворювання з такими симптомами: висока температура, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей, пронос та блювота. На 4—5 день хвороби з’являється червоний висип, який починається зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджується на все тіло. Хвороба із симптомами триває до 4 тижнів і більше.

Ускладнення

Кір може мати серйозні наслідки, особливо у дітей віком до п’яти років. Серед ускладнень кору — запалення середнього вуха (отит), запалення дихальних шляхів (бронхіт), пневмонія, енцефаліт.

Захворювання на кір під час вагітності також загрожує здоров’ю жінок — від розвитку ускладнень до передчасних пологів чи мимовільного аборту (викидня).

Дорослі переносять кір дуже важко, з ускладненнями. Багато хто потребує стаціонарного лікування, потрапляють до реанімаційних відділень.

Серед складних віддалених наслідків кору може бути підгострий склерозуючий паненцефаліт. Це хвороба, яка не має лікування і завжди має смертельний результат. Хвороба розвивається через 5-10 років після перенесеного кору.

Вірус кору впливає і на імунну систему – пригнічує на кілька місяців, років імунітет людини, яка перехворіла, викликаючи «імунну амнезію». Це робить людину більш вразливою до інших інфекцій.

Як вакцинуватися від кору?

Від кору захищають дві дози вакцини КПК. Відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, дітей в Україні вакцинують від кору в 1 рік, а в 6 років здійснюють планову ревакцинацію.

Якщо ви чи ваша дитина пропустили обидві або тільки другу дозу вакцини КПК за Календарем щеплень, якнайшвидше зверніться до медичного закладу, щоб отримати щеплення. Вакцини КПК є безоплатними для усіх дітей і підлітків до 18 років.

Щоб перевірити наявність імунітету до кору у дорослих, якщо не пам’ятаєте чи були вакциновані або хворіли, необхідно здати аналіз крові на Ig G. У разі відсутності антитіл до вірусу кору необхідно вакцинуватися.

Обмеження невакцінованим дітям

Хочу звернути увагу працівників закладів освіти, що відповідно до ст.15 Закону України Про захист населення від інфекційних хвороб «… Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється».

Крім того, відповідно до «Плану проведення catch-up кампанії з вакцинації проти кору, епідемічного паротиту та краснухи серед дитячого населення Вишгородської міської територіальної громади у 2023 році», який затверджено протоколом комісії з питань ТЕБ та НС Вишгородської міської ради 14.07.2023 року №9, необхідно забезпечити повторну верифікацію (підтвердження) вакцинального статусу дітей, які зараховані до закладів освіти (дошкільних, шкільних тощо).

Тому діючим законодавством України та рішенням Вишгородської міської територіальної громади не дозволено нещепленим дітям відвідувати школи і дошкільні навчальні заклади, в тому числі і приватні, де навчання проводиться в організованому колективі. Для таких дітей є альтернатива – навчання дистанційне або індивідуальне.

Відмовившись від вакцинації, ви ризикуєте здоров’ям і життям своєї дитини та дітей, що знаходяться поруч!

Лікар-епідеміолог КНП «ЦПМСД»

Вишгородської міської ради

Ірина Кобилевська


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора