A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Гострі кишкові інфекції

Дата: 29.06.2023 09:20
Кількість переглядів: 62

 

❗️❗️ Гострі кишкові інфекції – захворювання, викликане мікроорганізмами, що потрапили в кишечник людини. При розмноженні вони викликають запалення, виділяють отрути і небезпечні токсини. Збудники хвороби – бактерії, віруси, найпростіші мікроорганізми чи грибки. Джерело зараження – хвора людина, тварина, предмети повсякденного побуту та навколишнього оточення, продукти, вода.

Як правило, захворювання розвивається через 6-48 годин, але може мати і більш тривалий інкубаційний період. На відміну від ГРВІ та сезонного грипу, пік яких припадає на холодну пору року, кишковий грип, ротавірусний ентерит (запалення кишечника), дизентерія частіше спостерігаються влітку.

Основною ознакою, що дозволяє швидко відрізнити ГКІ від інших хвороб шлунково-кишкового тракту, є раптовий гострий початок. До виникнення типових проявів може спостерігатися короткочасна слабкість, зниження апетиту, сонливість, загальне погіршення самопочуття.

Захворювання у дорослих пацієнтів має ряд загальних ознак:

🔸порушення самопочуття (біль і важкість у голові, ломота, млявість);

🔸лихоманка (може протікати без температури);

🔸больові відчуття в зоні шлунка і в центральній частині живота;

🔸напади нудоти, блювання до 5-6 разів на добу;

🔸рідкі та водянисті випорожнення. Іноді інфекція кишечника призводить до появи слизу або прожилок крові в випорожненнях.

❗️ При важкій формі інфекція шлунку провокує швидке зневоднення: зменшення кількості сечі (анурія), падіння артеріального тиску, поява судом.

Симптоми кишкової інфекції у дитини:

🔸несподіваний початок з нудотою і блювотою;

🔸підвищення температури (швидке) до високих показників;

🔸відраза до їжі і пиття;

🔸розлад шлунку (діарея).

❗️ Погіршення самопочуття у дитини до 2 років може бути стрімким, з швидким зневодненням, небезпечним для життя. Його ознаками є сильна млявість (дитина засинає), припинення сечовипускання, сплутаність свідомості, судоми. В даному випадку заходи повинні бути прийняті негайно.

☝ При появі перших симптомів необхідно проаналізувати наступні питання: яку їжу вживав хворий, з ким контактував, які препарати приймав. Це допоможе виключити харчове отруєння і отруєння лікарськими препаратами, а також деякі вірусні захворювання.

Зараженій людині слід надати першу долікарську допомогу:

🔹Ізолювати інфіковану людину від оточуючих;

🔹Хворому треба давати питво у невеликій кількості, але часто; змочувати губи серветкою, просоченою водою;

🔹Укласти набік, якщо є блювання – підставити ємність;

🔹Розстебнути, зняти одяг, що стискує;

🔹Провітрювати приміщення;

🔹Прикладати лід, загорнутий у тканину, або мокру холодну пов’язку до голови;

Не можна давати їжу, робити очисні клізми;

❗️ Заборонено прикладати грілку, давати лікарські засоби (знеболювальні, в’яжучі, жарознижувальні).

❗️ ❗️ ❗️ ВАЖЛИВО ❗️ ❗️ ❗️

Всі діагностичні дослідження, в тому числі у разі болю або іншого загострення захворювання, повинен призначати лише лікар. Для встановлення діагнозу і призначення правильного лікування слід звертатися до Вашого лікаря.

САМОЛІКУВАННЯ НЕБЕЗПЕЧНЕ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ’Я!

Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони. МОЗ наголошує на необхідності уникати купівлі продуктів у місцях несанкціонованої торгівлі. Рекомендується не брати в дорогу продуктів, що швидко псуються.

🌟5 кроків до безпечнішої їжі

1. Підтримуйте чистоту:

🔹мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;

🔹мийте руки після відвідування туалету;

🔹вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;

🔹захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.

2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:

🔹відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;

🔹для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;

🔹зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.

3. Ретельно готуйте їжу:

🔹ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;

🔹доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;

сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;

🔹ретельно підігрівайте приготовану їжу.

4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:

🔹не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;

🔹зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;

🔹не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;

🔹не розморожуйте продукти за кімнатної температури.

5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:

🔹використовуйте чисту або очищену воду;

🔹обирайте свіжі та незіпсовані продукти;

🔹ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;

🔹не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.

❗️ Пам'ятайте: для діагностики та лікування захворювання дуже важливо вчасно звернутись до лікаря!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора