A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Вакцинація дітей

Дата: 19.03.2021 11:56
Кількість переглядів: 164

Вакцинація дітей в Україні відбувається за Національним календарем щеплень. Календар включає обов’язкові профілактичні щеплення, які запобігають захворюванням на дифтерію, кашлюк, кір, поліомієліт, правець, туберкульоз, гепатит, гемофільну інфекцію. Вакцинацію потрібно проводити за вказаним у Календарі графіком. Але трапляються випадки, коли діти через певні причини не отримували щеплення у відповідний термін.

Розповідаємо основні правила вакцинації дітей із порушенням Календаря щеплень

- Якщо дитини вже почала вакцинуватись, але пропустила за графіком одну дозу, розпочинати серію вакцинації спочатку не потрібно Потрібно ввести дози, яких не вистачає, за графіком з дотриманням мінімальних інтервалів

- Щеплення дітей з порушенням Календаря необхідно проводити з дотриманням мінімальних інтервалів. Мінімальний інтервал – це інтервал між щепленням проти однієї інфекції, а не між вакцинами взагалі.

- Мінімальний інтервал становить 28 днів. Його необхідно дотримуватись, тому що саме в цей період відбувається створення захисних антитіл, які убезпечать дитину від інфекційного захворювання. Також при виборі схеми вакцинації необхідно керуватися інструкцією виробника вакцини.

- Якщо є необхідність пришвидшити темп вакцинації, можливо поєднувати вакцини, які вводяться в один день в різні ділянки тіла.

- Вік дитини має велике значення при плануванні вакцинації з порушенням Календаря. Наприклад, щеплення дітей до року проти дифтерії, кашлюка та правця розпочинають у визначений день з подальшим дотриманням мінімальних інтервалів між першою і другою, другою і третьою дозами щонайменше 4 тижні з урахуванням вакцинації за віком. А для дітей у віці від 1 до 6 років 11 місяців 29 днів вакцинація проти дифтерії проводиться з дотриманням мінімальних інтервалів між першою та другою дозами в 4 тижні, між другою та третьою дозами - 6 місяців. Нюанси з ревакцинацією пояснить ваш лікар, враховуючи вік дитини та дату введення третьої дози.

Щеплення дітей до 7 років призначаються з такого розрахунку, щоб дитина встигла одержати триразове щеплення проти кашлюку до 6 років 11 місяців 29 днів. У разі неможливості цього, вводять стільки доз, скільки дитина встигне отримати до виповнення зазначеного віку - 6 років 11 місяців 29 днів.

- Детально про порядок щеплення дітей з порушенням Календаря відповідно до певного віку та пропущених вакцин можна прочитати тут https://bit.ly/3cKkfND. Але батькам може бути складно розібратися в усіх цих тонкощах. Пам’ятайте, що скласти індивідуальний графік вакцинації допоможе ваш педіатр або сімейний лікар, з яким укладено декларацію. Лікар роз’яснить, якими вакцинами і в які терміни необхідно щепити дитину.

Нагадуємо, що вакцини проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В та гемофільної інфекції дітям можна отримати та зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря, з яким укладено декларацію

Возможно, это изображение (один или несколько человек, люди сидят и текст)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора