A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Маршрут із підозрою на гострий інфаркт міокарда

Дата: 09.03.2021 10:04
Кількість переглядів: 249

Розповідаємо про дії пацієнта із серцевим нападом та його маршрут із підозрою на гострий інфаркт міокарда

- Серцевий напад стається через невідповідність між підвищеною потребою серця в кисні і можливістю його доставити через звужені серцеві судини. Тобто в цей час серце не отримує достатньо кисню. Напад може виникнути під час інтенсивного фізичної діяльності, коли пришвидшується частота серцевих скорочень.

У такому випадку потрібно заспокоїтися та припинити фізичне навантаження. Зателефонувати своєму сімейному лікарю. Він може призначити прийом нітрогліцерину. Якщо напад не вдається зняти протягом 15-20 хвилин, негайно викликайте екстрену медичну допомогу

- Серцевий напад, який триває понад 15-20 хвилин, може перерости в інфаркт міокарда. Це пошкодження серцевого м’яза через гостре порушення кровопостачання. Частина м’яза, до якої припиняє надходити кров, починає відмирати через 20-40 хвилин. Дуже важливо надати пацієнту своєчасну та кваліфіковану медичну допомогу.

Потрібно одразу викликати швидку допомогу за номером 103 за наявності хоча б одного з таких симптомів:

- біль за грудиною постійний та стає інтенсивнішим;

- біль хвилеподібно повторюється у стані спокою;

- біль поширюється у ліве плече, нижню щелепу;

- виникає різка слабкість, відчуття страху;

- частішає пульс;

- різко коливається артеріальний тиск.

- При зверненні на 103 необхідно максимально точно описати стан людини, якій потрібна допомога, та вказати точний час від початку нападу болю в грудях та його тривалість. Це допоможе лікарю швидкої встановити попередній діагноз, підтвердити або виключити інфаркт міокарда.

- Після дзвінка на 103 диспетчер направить бригаду швидкої допомоги. Виклик до пацієнта з підозрою на інфаркт відноситься до категорії екстрених. Тож час прибуття бригади становить до 20 хвилин.

- Під час очікування бригади швидкої потрібно дещо зробити для людини з підозрою на інфаркт. А саме:

- покласти пацієнта з піднятою злегка головою;

- забезпечити спокій та постільний режим;

- знайти та приготувати ліки, які людина приймає на постійній основі, а також зроблені раніше електрокардіограми пацієнта. За наявності покажіть ці кардіограми медичному працівнику бригади екстреної медичної допомоги;

- не залишайте пацієнта без нагляду.

- Людину з підозрою на гострий інфаркт міокарда бригада екстреної медичної допомоги повинна доставити безпосередньо в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інфаркту. Саме у такому медзакладі спроможні провести потрібні лабораторні та інструментальні обстеження. Такі як, наприклад, ангіографічне дослідження коронарних судин. На сьогодні це є золотим стандартом дослідження серцевих артерій в усьому світі.

Саме тому так важливо, щоб людину з підозрою на інфаркт транспортували до потрібного закладу. Навіть якщо він розташований в іншій області, але є ближчим до місця перебування пацієнта. Важливо, щоб час доїзду швидкої до лікарні не перевищував 60-90 хвилин від початку болю в серці.

- Розробка та дотримання відповідних маршрутів - відповідальність місцевої влади. Але рідні людини, яку планують госпіталізувати в лікарню, можуть уточнити у оператора контакт-центру за номером 16-77, чи має цей медзаклад контракт з НСЗУ на лікування інфаркту. Загалом НСЗУ уклала договори із 64 медзакладами на надання допомоги пацієнтам при гострому інфаркті міокарда. Побачити ці заклади можна також на нашому дашборді https://bit.ly/3c59YLG.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора