A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Що потрібно знати про КПК?

Дата: 18.02.2021 10:57
Кількість переглядів: 641

Трикомпонентна вакцина КПК захищає одразу від трьох інфекційних захворювань: кору, паротиту (свинки) та краснухи. І ось що ще потрібно знати

- Кір - це високоінфекційна хвороба, яка передається дуже швидко. Для інфікування не потрібен навіть безпосередній контакт із носієм вірусу. Достатньо опинитись у приміщенні, з якого нещодавно вийшла хвора людина. Друга небезпека кору в різноманітних ускладненнях: від запалення легень до запалення головного мозку. Особливо складно триває перебіг захворювання у маленьких дітей. Також кір небезпечний для вагітних жінок, бо загрожує втратою вагітності або порушеннями розвитку у плода.

- Краснуха – типова дитяча вірусна інфекція, яка спостерігається у дітей віком від 5 до 14 років. У дітей краснуха зазвичай минає легко і може навіть залишитись непоміченою. Натомість у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити серйозні ускладнення. Такі як артрит, гепатит, енцефаліт, тромбоцитопенія (зниження кількості тромбоцитів). Найбільш небезпечна краснуха для вагітних жінок, які не були щеплені в дитинстві. Краснуха може призвести до втрати дитини, загибелі плоду або множинних вроджених вад розвитку дитини.

- Епідемічний паротит більш відомий під назвою “свинка”. Оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Паротит передається повітряно-крапельним шляхом під час кашлю, чхання та просто через близький контакт між людьми. У дорослих та підлітків ускладнення виникають частіше, ніж у маленьких дітей. Зокрема, епідемічний паротит небезпечний такими ускладненнями як отит, менінгіт, панкреатит (запалення підшлункової залози), орхіт (запалення у хлопчиків одного або двох яєчок). Орхіт частіше трапляється у хлопчиків як ускладнення в період статевого дозрівання, і це може призвести до безпліддя у майбутньому.

- Вакцинація - найдієвіший спосіб уникнути цих захворювань та можливих ускладнень. Вакцинація дітей для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи проводиться у віці 12 місяців. Друге щеплення потрібно зробити у 6 років.

! Якщо людина вже хворіла на кір, епідемічний паротит чи краснуху, це не є протипоказанням до щеплення.

- Дітям, які не були вакциновані проти кору, паротиту чи краснухи за віком, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Дитина має отримати дві дози з дотриманням між ними мінімального інтервалу введення - в один місяць. Сформувати графік вакцинації допоможе педіатр або сімейний лікар, з яким укладено декларацію. Вакцинація дітей від кору, паротиту та краснухи входить до безоплатного пакету послуг на первинній ланці.

- Дорослим, які не були щеплені від кору або не перехворіли на кір, також варто вакцинуватися. Але вакцинація дорослих бюджетним коштом не передбачена. Проте можна придбати вакцину самостійно та зробити щеплення у свого сімейного лікаря чи терапевта: у його кабінеті або в кабінеті щеплень вашої амбулаторії. Також ваш лікар допоможе перевірити список щеплень та зорієнтує щодо подальших кроків. Подбайте про те, щоб мати повний захист!

Возможно, это изображение (ребенок и текст)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора