A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

ХОЗЛ

Дата: 21.01.2021 10:16
Кількість переглядів: 335

Хронічне обструктивне захворювання легень, або коротко ХОЗЛ, є загальною назвою групи хвороб дихальної системи. Це одне із найбільш поширених неінфекційних захворювань.

ХОЗЛ - небезпечна хвороба, яка постійно прогресує, оскільки зміни, які відбуваються в організмі, є незворотними. Без відповідного лікування та зміни способу життя, у пацієнта знижуватиметься якість життя. Водночас своєчасна діагностика і правильне лікування уповільнюють розвиток хвороби.

- Якщо спостерігається тривалий кашель протягом трьох та більше тижнів, а також задишка при фізичній активності, необхідно звернутись до свого сімейного лікаря.

На первинній ланці сімейний лікар, що запідозрив хронічне обструктивне захворювання легень, надасть пацієнту консультацію щодо профілактики ХОЗЛ та, зважаючи на стан здоров’я людини, випише е-направлення на консультацію до вузького спеціаліста - зазвичай, лікаря-пульмонолога. Якщо у пацієнта вже встановлено діагноз ХОЗЛ і призначено лікування, сімейний лікар спостерігатиме перебіг супутніх хвороб, які часто є у людей з ХОЗЛ: серцево-судинних, цукрового діабету, астми та інших.

- Діагноз “Хронічне обструктивне захворювання легень” встановлюється на вторинній та третинній ланці медичної допомоги. Там же ведеться динамічне спостереження за такими хворими. Діагностування ХОЗЛ здійснюється, зокрема, за допомогою бронхоспірометрії. За програмою медичних гарантій ця процедура є безоплатною.

- Оплата за лікування пацієнта з ХОЗЛ від держави відбувається за терапевтичним пакетом медичних послуг. У стаціонарі для нього безоплатним буде: лабораторна та інструментальна діагностика, лікування (зокрема, медикаментозне та знеболення).

Заклад має забезпечити пацієнта з ХОЗЛ медичними виробами, витратними матеріалами та лікарськими засобами з Національного переліку основних лікарських засобів.

- Найчастіше на ХОЗЛ страждають люди віком від 40 років, більшість з яких курці. Однак захворювання “молодшає” через зростання популярності електронних сигарет та кальяну серед молоді. Перевіряти здоров’я легень обов’язково потрібно після 45 років під час щорічної профілактичного огляду у сімейного лікаря. Тим паче людям із груп ризику: курцям, працівникам гірничих підприємств, мешканцям промислових міст.

Таке обстеження може врятувати життя.

На изображении может находиться: телефон

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора