Що робити при хврчових отруєннях
Що робити при харчових отруєннях❓
Літо – сезон харчових отруєнь, адже при високій температурі продукти псуються набагато швидше. До того ж навколо стільки свіжих ягід, фруктів, споживання яких немитими може призвести до проблем.
Симптоми зазвичай починаються протягом одного-двох днів після вживання забрудненої їжі, але можуть з’явитися як через кілька годин, так і через кілька тижнів. Можливі прояви:
〰️ нудота
〰️ блювання
〰️ діарея, яка може містити кров або слиз
〰️ спазми й болі в животі
〰️ слабкість
〰️ втрата апетиту
〰️ лихоманка
〰️ озноб
〰️ біль у м’язах
Як лікувати отруєння❓
Більшість симптомів минає сама по собі за 48 годин і не потребує спеціального лікування. Надаємо такі рекомендації для полегшення стану пацієнта:
✔️ пити багато води маленькими ковтками
✔️ якщо з’явиться відчуття голоду, їсти невеликі легкі страви: тости, сухарі, банани, рис
✔️ багато відпочивати
✔️ уникати алкоголю, кофеїну, газованих напоїв, гострої ✔️ якщо симптоми не минають упродовж кількох днів, слід звернутися до свого сімейного лікаря
Пам’ятайте, що отруєнь можна уникати, дотримуючись простих правил: ретельно мити руки з милом перед їжею, не менш ретельно мити фрукти та овочі, особливо якщо збираєтеся їсти їх сирими, готувати м’ясо, рибу та яйця при високих температурах, зберігати готову їжу лише в холодильнику та тримати сирі й готові продукти окремо.