A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Грип та ГРВІ: ознаки, симптоми, профілактика

Дата: 08.01.2020 14:53
Кількість переглядів: 9932

Грип - на що звернути увагу?

 

Вірус грипу передається від людини до людини тільки повітряно-крапельним способом. Вірус проявляє себе після контакту з хворим протягом 2-3 діб, максимальний час, після якого проявляються симптоми - 5 діб.

Саме в цей період вірус розповсюджується у Ваших дихальних шляхах, при цьому істотно пригнічується миготливий епітелій, який виконує роль природного фільтра для легенів. За рахунок ураження епітелію, інші віруси мають повний і безперешкодний доступ до легень, що може призвести до бронхіту або запалення легенів.

 

Що таке ГРВІ?

 

ГРВІ - об'єднує гострі респіраторні вірусні інфекції, які в окремих випадках викликають ускладнення. ГРВІ приносять безліч незручностей, проте, вони не можуть зрівнятися за симптомами з грипом. У будь-якому випадку з'ясувати чи це ГРВІ чи Грип допоможуть швидкі тести на виявлення грипу.

 

Як відрізнити симптоми грипу від ГРВІ?

Ознаки та симптоми грипу

         Грип виникає несподівано і в лічені години повністю захоплює ваш організм.

1. Грипу властиво різке підвищення температури (в окремих випадках до 40,5 градусів), ломота у всьому організмі, а також болі: головні і м'язові;

2. У першу добу захворювання грипом, зазвичай не виникає нежиттю, що властиво тільки даному вірусу;

3. Найбільш активна фаза грипу припадає на 2-3 день захворювання, а остаточне одужання 8-10 день.

4. Після перенесеного грипу ваш організм сприятливий до інших захворювань протягом наступних 3-х тижнів, тому потрібно уникати скупчень людей та використовувати засоби профілактики ГРВІ, які описані далі по тексту.

 

Ознаки та симптоми ГРВІ

 

1. Хвороба прогресує поступово і найчастіше починається з стомлюваності і зовнішнього прояву вірусу, наприклад, нежиті, чхання, сльозотечі;

2. На наступний день після активації захворювання проступає сухуватий кашель, який з часом трансформується у вологій;

3. Одужання зазвичай наступає на 7-10 день після виникнення первинних симптомів.

Особливо важко ГРВІ та Грип протікають у маленьких дітей та літніх людей , у так званої, групи ризику. Сильна інтоксикація може привести до небажаних наслідків, рівень смертності, наприклад, від грипу становить 0,2% по всьому світу.

 

Профілактика грипу та ГРВІ

 

  • Їжте цитрусові, солодкий перець, молочні і кисломолочні продукти, тверді сири, відварну рибу, яловичину, моркву зі сметаною, родзинками або курагою. Вітаміни А, С, цинк та кальцій, що містяться в цих продуктах, попереджають застуду і полегшують їх лікування.
  • Бережіть ноги від переохолодження і вогкості. Якщо все ж ви промочили ноги, пропарьте їх у гарячій воді, висушіть рушником і одягніть вовняні шкарпетки (якщо температура тіла в межах норми).
  • Вранці і ввечері протирайте обличчя і полощіть рот і горло відваром подорожника або евкаліпта. Це захистить слизові оболонки і шкіру від осідання хвороботворних мікробів.
  • Коли немає сильного вітру, одягніться тепліше і гуляйте, плавно вдихаючи і видихаючи повітря носом. Це допоможе зміцнити слизову носоглотки. Протягом дня часто мийте руки, провітрюйте приміщення.

І на завершення хотілося б відзначити, що будь-яка вірусна інфекція, перенесена "на ногах" може нашкодити вашому здоров'ї в майбутньому. У будь-якому випадку, при перших ознаках захворювання необхідно звернутись до лікаря, здати всі необхідні аналізи і отримати рекомендації фахівця щодо лікування.

 

 

Пам'ятайте про те, що будь- яке самолікування може призвести до небажаних наслідків і ускладнень. Цінуйте себе і будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора