A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ ВІДМОВИ ВІД КУРІННЯ

Дата: 19.11.2019 10:50
Кількість переглядів: 215

 

15 листопада світова спільнота відзначала

Міжнародний день відмови від куріння.

 

Тому колектив КНП «ЦПМСД» Вишгородської районної ради хоче ще раз нагадати про шкоду, яку наносять своєму здоров’ю курці.

В Україні щоденно курять 7,2 млн дорослих, але 62,5% із них хочуть позбутися тютюнової залежності. Водночас, частка тих, хто справді припиняє курити назавжди, на жальнезначна.

Щоб допомогти тим, хто хоче позбутися згубної звички, в Україні було запущено перший національний сервіс, який складається із «гарячої» телефонної лінії 0-800-50-55-60 та веб-сайту www.stopsmoking.org.ua. Тут працюють фахові психологи, які надають індивідуальні консультації, допомагають знайти правильну мотивацію, розробити власний план відмови від куріння та оцінити потенційні ризики.

Опитування клієнтів лінії показало, що 12,5% з них успішно припинили курити (не курять півроку і більше) — і майже 70% із них сказали, що їм допомогла телефонна консультація.

Паління є провідним чинником розвитку хронічних обструктивних захворювань легень (ХОЗЛ) та хронічного бронхіту. Майже 99% всіх хворих на рак легенів у світі - курці зі стажем від п'яти років і вище.

 

 

 

Серйозну загрозу становить поширення новітніх продуктів (електронні сигарети, е-сигарети IQOS), що просуваються тютюновими корпораціями, а також згубна мода на куріння кальяну.

В Україні також небезпечної популярності набувають е-сигарети, які через цілковиту доступність та неврегульований продаж становлять особливу загрозу для дітей і підлітків – майже кожен п’ятий український школяр у віці 13-15 років (18,4%) є курцем е-сигарет. Результати досліджень свідчать, що використання електронних сигарет затягує процес відмови від куріння та знижує шанси на успіх, підвищує ризик почати курити звичайні сигарети, збільшує ризик серцево-судинних, онкологічних, легеневих захворювань, створює загрозу травматизму (е-сигарети вибухають!) та отруєнь рідиною для заправки.

 

Пам’ятайте:

  • Безпечних тютюнових виробів не існує
  • Половина споживачів тютюнових виробів помирає від викликаних курінням хвороб
  • Припинення куріння працює, тоді як зменшення споживання тютюнових виробів не знижує ризику захворювань

 

«Кинути курити — одне із кращих рішень у житті кожного курця. Вже з першого дня відмови від сигарет організм починає відновлюватися, а ризики виникнення хвороб, асоційованих з курінням, зменшуються. Через тиждень без сигарет у колишнього курця покращується відчуття смаку та запаху, через три місяці збільшується обсяг роботи легень на 30%, через п’ять років знижується ризик інсульту до рівня некурця. Чим раніше курець прийме рішення кинути курити, тим краще. А звернувшись на створений сервіс, курець суттєво підвищує свої шанси на успіх»

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора