A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Всесвітній день боротьби зі СНІДОМ

Дата: 01.12.2021 11:00
Кількість переглядів: 136

За оцінкою ВООЗ, Україна належить до регіону з високим рівнем поширення ВІЛ-інфекції. Втім за останні кілька року країна досягла значного прогресу в лікуванні ВІЛ-позитивних осіб: охоплення антиретровірусною терапією (АРТ) зросло майже вдвічі - з 56 тис. до 102 тис. осіб.

АРТ — це метод лікування, який дозволяє досягти нульового вірусного навантаження. Тобто вірус втрачає здатність до розмноження в клітинах і не визначається у крові. Тож і передання його іншим людям неможливе або дуже малоймовірне. Людина, яка приймає препарати постійно, живе довге і якісне життя.

кожна третя людина з ВІЛ не знає про свій статус або перебуває без медичного нагляду;

68% пацієнтів, які знають про свій статус, зволікають із початком лікування.

Розповідаємо, як можна розпочати безоплатне лікування у разі необхідності.

Потрібно обрати один з 376 медичних закладів, який має договір з НСЗУ за пакетом “Діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією”. Перелік закладів дивіться на дашборді, обравши назву пакета в полі “Група послуг”: https://bit.ly/3j2fmSy.

Які саме послуги пацієнти з ВІЛ отримують безоплатно:

Тестування на ВІЛ та післятестове консультування.

Необхідні лабораторні дослідження: аналізи крові, сечі, визначення вірусного навантаження, обстеження на інфекції, що передаються статевим шляхом, інші дослідження за потреби.

Аналіз крові дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів.

Медичний нагляд, призначення антиретровірусної терапії, видача препаратів, моніторинг побічних реакцій.

Соціальний супровід, психологічна підтримка.

Медичний нагляд дітей до 18 років, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, у яких діагноз на стадії підтвердження: постконтактна профілактика, консультування матері щодо безпечного годування, призначення АРТ дітям з діагнозом ВІЛ.

Консультування членів сім’ї пацієнтів щодо профілактики, консультування з питань планування сім’ї.

Профілактика передачі ВІЛ від матері до дитини.

Перелічені послуги надаються амбулаторно. Отримати їх можна за направленням сімейного лікаря або звернувшись до медичного закладу самостійно.

Працювати за пакетом медичних послуг “Діагностика, лікування та супровід осіб з ВІЛ” можуть також заклади первинної медичної допомоги. Пацієнти можуть отримувати препарати антиретровірусної терапії у свого сімейного лікаря. Це має призвести до дестигматизації хвороби та посилити розуміння пацієнтів, що ВІЛ — не вирок, його можна контролювати і жити звичайним життям.

Антиретровірусні препарати закуповуються централізовано за кошти державного бюджету і поставляються в заклади, законтрактовані на лікування ВІЛ, тож є повністю безоплатними для пацієнтів.

Нагадуємо, що безоплатне тестування на ВІЛ можна пройти у свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Тест входить у пакет безоплатних послуг на первинці.

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора