A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Яка різниця між БЦЖ та пробою Манту?

Дата: 30.03.2021 10:16
Кількість переглядів: 166

Яка різниця між БЦЖ та пробою Манту? Чи потрібно робити манту, коли і навіщо? Якщо робити, то коли: до чи після обов’язкових щеплень? Ці та інші питання нерідко виникають у батьків, тож розповідаємо, що потрібно знати про манту.

- БЦЖ - це жива вакцина для щеплення проти туберкульозу. БЦЖ роблять лише один раз, зазвичай - у пологовому будинку на 3–5 добу життя дитини. На відміну від БЦЖ проба Манту (туберкулінова проба) не є щепленням. Це - діагностичний тест, який проводиться в першу чергу дітям, які перебувають у групі ризику захворювання на туберкульоз.

- Якщо дитина через певні причини не отримала БЦЖ у пологовому будинку, тоді щеплення їй зроблять в тому закладі охорони здоров’я, де батьки оберуть педіатра або сімейного лікаря. Дітям, яким не виповнилося два місяці, щеплення проти туберкульозу проводяться без попередньої проби Манту. Після двомісячного віку перед виконанням щеплення дитині слід провести пробу Манту.

- Відповідно до Порядку проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів на туберкульоз, затвердженого наказом МОЗ №327 https://bit.ly/3m10JR3, діти мають проходити такі медогляди щороку. А от обстеження з використанням специфічних внутрішньошкірних тестів (тобто манту) призначається вже за результатами опитування та фізикального обстеження.

- Пробу Манту роблять спеціальним туберкуліновим шприцем внутрішньошкірно. Проба Манту виконується на передпліччі, при цьому праве і ліве передпліччя чергуються.

- Після введення туберкуліну, на 2-3 день утворюється специфічне ущільнення шкіри. На вигляд це трохи почервоніла округла ділянка шкіри, з незначним ущільненням – папула. Розмір папули вимірюють на 3-й день після введення туберкуліну.

- Профілактичні щеплення за графіком можна робити відразу після оцінки результатів проби Манту. Якщо проба Манту проводиться не перед, а після різних профілактичних щеплень, тоді потрібно зачекати не менше, ніж 4 тижні після вакцинації.

- Не варто лякатися, якщо реакція Манту виявилась позитивною. Це не є стовідсотковим доказом наявності туберкульозу. Ваш педіатр чи сімейний лікар проконсультує стосовно отриманих результатів та за необхідності направить до фтизіатра. Пам’ятайте, проба Манту, так само як і профілактичні щеплення, важливі для здоров’я вашої дитини.

Возможно, это изображение (текст)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора