A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

До Міжнародного дня сну

Дата: 12.03.2021 11:15
Кількість переглядів: 670

Щоб сон був здоровий

(До Міжнародного дня сну)

Ідея відзначати «День сну» існує давно. Європейські країни давно оцінили важливість і користь заходів, присвячених «Міжнародному дню сну». За даними медичної статистики, у світі від тих чи інших порушень сну страждає вже більше 50% всього населення, за останні 100 років загальний час нічного сну зменшився на 20%.

Найбільш поширені захворювання сну - безсоння (більш коректна і наукова назва інсомнія).

Цією хворобою страждають до 35% дорослого населення різних країн світу.

Серед основних причин безсоння відзначаються миттєвий або перманентний стрес і неврози, якими наповнені наші будні. Частіше від безсоння страждають люди після 50 років.

Юристи та працівники сфери освіти, культури і мистецтва потенційно перебувають у групі ризику до прояву цього захворювання.

Найчастіше безсоння підстерігає своїх жертв восени - це пов’язано зі зменшенням світлового дня, і навесні, коли загострюються різні розлади нервової системи.

Стара істина говорить, «сон - найкращі ліки», і результати досліджень вчених багатьох країн це підтверджують.

У 2021 році Міжнародний день сну припадає на 12 березня.

Близько однієї третини свого життя людина проводить уві сні. Сон є невід'ємною частиною життя людини, її нормального добового ритму і зазвичай він триває 6-10 годин, тобто цілу ніч.

Але тривалість сну дорослої людини відрізняється від тривалості сну дітей, оскільки змінюється протягом усього життя. Новонароджене немовля, як правило, спить більше 16-17 годин на добу, прокидаючись лише на годування і гігієнічні процедури.

З віком час неспання подовжується. І вже у віці від 3 до 7 років дитина проводить уві сні 12 годин, включаючи нічний та денний сни.

Починаючи з підліткового віку, для повноцінного відпочинку людині достатньо 8-10 годин здорового сну. Однак у період від 30 до 55 років середня тривалість сну зменшується на 2 години. У більшості випадків це пов'язано з активністю людини, з її професійними обов'язками. У пенсійному віці 55-60 років тривалість сну трохи збільшується. Нічний сон у цьому віці коротшає і подовжується денний.

Людині, яка втомилась і не висипається, необхідно заповнити свої сили. Але навіть у тому випадку, якщо вона не спала більше доби, її відпочинок не перевищить 15-17 годин поспіль.

Жіночому організму потрібно трохи більше сну, ніж чоловічому, тому що фізіологічні процеси у представниць слабкої статі проходять дещо повільніше.

Те, що сон є дуже важливим для збереження здоров'я - факт незаперечний і науково доведений.

Під час сну процес загоєння ран, укусів, опіків і інших ушкоджень відбувається набагато швидше. Здоровий сон допомагає мозку відновлювати запас нервових клітин, який витрачається протягом життя людини. Якщо людина стабільно недосипає, це негативно позначається на працездатності і психічному здоров'ї.

Саме уві сні наш мозок запускає діагностику всіх систем організму і механізм самовідновлення.

В цей час нормалізується кровоносний тиск, стабілізується гормональний обмін речовин і вирівнюються показники цукру в крові. За словами лікарів, люди, які мають повноцінний сон, у 2 рази менше страждають хронічними захворюваннями.

Сон здорової людини ділиться на п'ять стадій:

Перша стадія . Дрімота, в якій спостерігаються напівсонні бачення, часом абсурдні. М'язова активність знижена, але очні яблука здійснюють повільні рухи. У цій стадії сну можуть з'явитися оригінальні думки, які сприяють вирішенню будь-яких завдань. Тривалість стадії 5-10 хвилин.

Друга стадія. Легкий, неглибокий сон. М'язова активність більш знижена, ритм серця уповільнюється, знижується температура тіла, очі нерухомі. У цей період свідомість «відключається», але підвищуються пороги сприйняття. Найчутливіший аналізатор - слуховий. У цій стадії сну людину дуже легко розбудити. Тривалість стадії 20 хвилин.

Третя стадія. Повільний сон.

Четверта стадія. Сон глибокий. Третя і четверта стадія тривають по тривалості разом 40-45 хвилин. У цей період людину важко розбудити. У третій і четвертій стадії людина бачить 80% сновидінь. У цій стадії можливі нічні кошмари, напади лунатизму, енурезу.

П'ята стадія - це швидкий сон. Ця стадія нагадує неспання. Серцевий ритм підвищується, очні яблука рухливі. Але тіло людини знаходиться в стані різкого падіння м'язового тонусу. Сновидіння, побачені в цей період, яскраві і добре запам'ятовуються. Ця стадія триває 5-10 хвилин. Вважається, що швидкий сон служить своєрідним психологічним захистом, сприяє переробці інформації, її обміну між свідомістю і підсвідомістю. Після п'ятої стадії людина знову переходить у першу стадію сну.

Деякі люди усвідомлюють уві сні, що вони сплять. Такий сон називається усвідомленим. Людям, які народилися сліпими, уві сні сняться звуки, так як зорові образи у них відсутні.

Щоб сон був здоровий

Щоб ваш сон був здоровий, міцний і приносив якомога більше користі, потрібно вжити деяких необхідних заходів.

Ваш диван або ліжко повинні бути комфортними, температура повітря 18-22 градусів. Деякі сомнологи, фахівці, які досліджували сон, дотримуються думки, що чим нижче температура повітря у вашій спальній кімнаті, тим міцніший сон. Все ж, кожен сам встановлює свій бар'єр температури, враховуючи свої індивідуальні особливості. Свіже повітря також сприяє хорошому сну, тому корисно перед сном провітрити кімнату.

У спальні слід відмовитися від різких запахів. Однак, якщо ви страждаєте безсонням, можна використовувати ароматичну лампу з ефірними маслами лаванди, меліси, герані, хмелю та ін. А якщо ви хочете внести у своє життя нотки гарного настрою, при пробудженні насолодіться ароматом цитрусових фруктів.

Вечеря буде корисною, якщо ви з'їсте її за кілька годин перед сном (не менше двох годин). Але тут теж потрібна врівноваженість (можливо, хтось і не засне, не з'ївши бодай шматочок чогось не обтяжливого для шлунка).

Здійснюючи прогулянку перед сном протягом 20-30 хвилин, ви насичуєте свій мозок необхідним киснем, розслабляєтеся і заспокоюєтеся, що має неперевершене значення для повноцінного, здорового сну.

Енергійні фізичні вправи перед сном можуть порушити процес засипання і призвести до безсоння. Навпаки, спокійні, повільні вправи сприяють розслабленню і хорошому засинанню. Приймаючи душ перед сном, зважайте, щоб температура води була не холодною і не гарячою, а теплою. Теплий душ заспокоює нервову систему і розслабляє тіло.

Пам’ятайте, боротися з безсонням лікарськими препаратами - не найкращий варіант!

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора