A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

День нирки.

Дата: 11.03.2021 08:16
Кількість переглядів: 1461

Щороку світова громадськість відзначає у березні День нирки.

Нирки виконують одну з найважливіших функцій: виведення з організму продуктів обміну, токсичних речовин і інших не особливо корисних сполук. Крім того, цей орган бере участь у забезпеченні кислотно-лужної рівноваги плазми крові. Природно, що ниркові захворювання негативно відображаються на роботі всієї сечовидільної системи. Хвороби нирок досить різноманітні за своїм походженням, проявами і наслідками для організму. Найбільш частими є запальні захворювання, які здебільшого зустрічаються у жінок. Сечокам’яна хвороба зустрічається однаково часто у представників обох статей, переважно у віці понад 40 років. Для дітей характерні пієлонефрит і вродженні аномалії нирок. Розрізняють як вроджені патології, так і набуті захворювання.

Щоб зрозуміти, що проблема криється саме в цих органах, необхідно знати причини виникнення та основні ознаки ниркових захворювань. Звичайно, це не допоможе самостійно поставити собі діагноз і призначити лікування, зате дозволить зрозуміти, що потрібно звернутися до нефролога, уролога.

Причини і механізм розвитку захворювань

• Аутоімунний процес. В результаті збою в імунній системі виробляються антитіла проти клітин нирок, що призводить до розвитку запалення, як результат - гломерулонефрит.

• Бактеріальна інфекція. Бактерії, потрапляючи в нирки, починають там розмножуватися, це викликають запалення, яке призводить до пієлонефриту. У разі подальшого прогресування хвороби і відсутності лікування з'являються гнійники (абсцес нирки). Розвитку бактеріальної інфекції сприяє порушення відтоку сечі з нирок.

• Інтоксикація організму. Токсини, що циркулюють у крові, викликають порушення обміну речовин в нирках, розвивається токсична нефропатія. Це оборотний процес, який проходить після припинення впливу токсинів.

• Порушення обміну речовин і хімічного складу сечі є основною причиною виникнення сечокам'яної хвороби. При цьому в нирках формуються камені, які можуть порушувати відтік сечі, травмувати слизову оболонку нирок і сечоводів. Це сприяє приєднанню вторинної бактеріальної інфекції та пієлонефриту.

• Гемоліз - стан, при якому відбувається руйнування еритроцитів і вихід гемоглобіну в кров. Він осідає в клубочках нирок і утруднює їх роботу. Як результат, розвивається небезпечний стан - гостра ниркова недостатність.

• Порушення кровотоку в судинах нирок. Наявність атеросклеротичних бляшок зменшує діаметр судини і призводить до недостатнього надходження крові до клітин нирок, розвивається метаболічна нефропатія. Цей процес може тривати роками без будь-яких проявів.

• Низький артеріальний тиск. Систолічний тиск нижче 70 мм рт. ст. викликає припинення процесу фільтрації плазми крові в ниркових клубочках і їх некроз (омертвіння).

• Порушення дозрівання нирок у внутрішньоутробному періоді призводить до формування аномалій форми (підковоподібна, роздвоєна нирка), положення (опущення нирки) або кількості (одна чи, навпаки, додаткова нирка). Зрощення канальців нирок з утворенням кіст називається атрезія.

• Травмуючі чинники. Забій, колоті або різані рани викликають пошкодження ниркової тканини з порушенням її функції.

Симптоми хвороб нирок

Прояви захворювань нирок можна умовно розділити на місцеві та загальні. До місцевих симптомів відносяться ті, виникнення яких безпосередньо пов'язане з нирками:

• Біль в області попереку. Буває при пієлонефриті (з одного боку) і гломерулонефриті (з обох сторін). Інтенсивний нападоподібний біль характерний для каменів у нирках, частіше буває у чоловіків (ниркова колька).

• Зменшення кількості сечі (зниження добового діурезу).

• Поява крові в сечі - результат кровотечі при травмах нирки, сечокам'яній хворобі і пухлинному процесі.

• Зміна кольору сечі. Каламутна із зеленуватим відтінком сеча свідчить про гнійний процес у нирці (абсцес нирки при пієлонефриті), сеча кольору «м'ясних помиїв» буває при гемолізі і частковому виході вільного гемоглобіну з сечею.

Загальні симптоми, які можуть з'являтися при захворюваннях нирок, такі:

• підвищення температури тіла, загальна слабкість, головний біль і ломота в суглобах - є результатом інтоксикації (попадання токсинів у кров) при бактеріальному запаленні нирок;

• підвищення системного артеріального тиску вище 140 / 90 мм рт. ст. - Симптом порушення живлення нирок при наявності атеросклеротичної бляшки в їх судинах, у відповідь клітини нирок виробляють ангіотензин - речовину, яка викликає спазм судин;

• поява «мішків» під очима, набряк тканин обличчя після сну - перші ознаки хвороби нирок, особливо часто зустрічаються при початкових стадіях.

Діагностика

Щоб найбільш точно визначити хворобу нирок, проводиться додаткова лабораторна та інструментальна діагностика, яка включає:

1.Клінічний аналіз крові - вказує на запальну природу захворювання за рахунок підвищення кількості лейкоцитів і швидкості осідання еритроцитів (ШОЕ).

2.Імунологічний аналіз крові.

3. Клінічний аналіз сечі - це універсальний аналіз, який допомагає діагностувати захворювання нирок

4. Ультразвукове дослідження (УЗД) нирок - інструментальний метод діагностики, що дозволяє побачити зміна форми і положення нирок (аномалії розвитку), наявність каменів при сечокам'яній хворобі і різних пухлин.

5. Комп'ютерна томографія - сучасний рентгенологічний метод діагностики, який дозволяє побачити навіть невеликі структурні зміни в нирках на пошарових знімках.

6.Рентгенографія нирок. У кров вводиться контрастна речовина, яка разом з плазмою фільтрується в клубочках нирок і виводиться з сечею. Цей метод дозволяє побачити перепони для відтоку сечі, їх локалізацію при сечокам'яній хворобі або пухлинному процесі.

Тільки на основі результатів досліджень і симптомів захворювання лікар може зробити остаточний висновок.

Лікування нирок

В залежності від причини захворювання при лікуванні нирок призначається курс антибіотиків або гормональних препаратів, призначаються сечогінні засоби, що знімають спазм і біль, фізіопроцедури, вітаміно– і фітотерапія.

Як правильно харчуватися при захворюванні нирок

Якщо проблеми з нирками стали приводом до звернення в лікарню, то варто негайно переглянути свій раціон. Ліки - це, звичайно, добре, але правильна дієта при захворюванні нирок теж необхідна. Вона допоможе організмові швидше впоратися з хворобою. Правильне харчування має бути щадним для нирок. Більше того, продукти повинні посилювати дію прийнятих лікарських препаратів. Потрібно перестати вживати всілякі газовані напої, різні копченості,тістечка з жирним кремом, грибні, рибні та м'ясні бульйони, бобові, а також закуски, соління і консерви.

Профілактичні заходи

Рекомендується:

- збільшити добовий діурез (об'єм сечі, що виділяється) за рахунок вживання некалорійною рідини відповідно віку, при відсутності протипоказань;

- слідкувати, щоб дитина своєчасно спорожняла сечовий міхур (не терпіти!), обов'язково мочитися перед сном;

- ретельно дотримуватися правил особистої гігієни статевих органів;

- уникати переохолодження;

- уникати (необґрунтованої) катетеризації сечового міхура;

- своєчасно проводити корекцію порушень уродинаміки (на тлі аномалій розвитку сечової системи);

- лікування «вогнищ» інфекції в організмі (хронічний тонзиліт, каріозні зуби), гінекологічної патології;

- виключити необґрунтований прийом нестероїдних анальгетиків (у т.ч. парацетамол);

- раціональне харчування (обмежити продукти, які містять велику кількість білку та кухонної солі, при збереженні ними енергетичної цінності).

Бережіть нирки!

Возможно, это изображение (один или несколько человек и текст)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора