A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Коли робити щеплення?

Дата: 27.01.2021 14:24
Кількість переглядів: 1033

Дифтерія та кашлюк - це гострі інфекційні захворювання. Кашлюк проявляється у тривалих нападах сильного кашлю, і є особливо небезпечним для життя немовлят через важкий перебіг із частими зупинками дихання та ускладненнями. Дифтерія загрожує життю як дітей, так і дорослих. Її найбільш відомою ознакою є плівка у горлі, яка у важких випадках перекриває дихання. Але небезпечними є й ускладнення дифтерії. Правець не передається від людини до людини - лише через потрапляння бруду у рани чи через укуси тварин. Але це не означає, що він безпечніший. Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, а смертність від нього сягає 70%. Набути захисту від цих інфекційних хвороб допомагає вакцинація.

Ось що ви маєте знати :

- Вакцинацію проти дифтерії, кашлюка та правця розпочинають у ранньому дитячому віці, згідно з Національним календарем профілактичних щеплень. Перше щеплення робиться дитині у 2 місяці. Друге - у 4 місяці. Третє - у 6 місяців. Четверте - у 18 місяців.

Щеплення у ранньому віці роблять полівалентною вакциною АКДП. До її складу входять дифтерійний та правцевий анатоксини, а також кашлюковий компонент.

- Діти від 6 років і дорослі також мають отримувати регулярні щеплення від дифтерії й правця. Зазвичай вони виконуються комбінованими вакцинами з дифтерійно-правцевим анатоксином: АДП (шестирічним дітям) та АДП-М (зі зниженим вмістом анатоксину - підліткам і дорослим). Іноді може використовуватись вакцина АаКДП.

- АКДП з цільноклітинним та ацелюлярним кашлюковим компонентом та АДП використовується для щеплення виключно дітей до 6 років 11 місяців 29 днів

- Якщо дитина пропустила щеплення за календарем, не потрібно починати вакцинацію з самого початку. Просто складіть у свого педіатра чи сімейного лікаря, якого обрали для дитини. графік введення тих доз, яких не вистачає.

- Щодо дорослих. Першу планову ревакцинацію дорослих, які раніше отримали щеплення, проводять у віці 26 років. Подальша планова ревакцинація відбувається кожні 10 років.

Якщо дорослі не були щеплені або не мають інформації з цього питання, то вакцинуватись необхідно триразово. Між першою та другою дозою інтервал має становити 4 тижня. Між другою та третьою дозами - 6 місяців. Наступне щеплення - ревакцинація, проводиться наступні кожні 10 років, але не раніше ніж один рік від третьої дози.

- Сформувати графік вакцинації допоможе педіатр, терапевт або сімейний лікар, з яким пацієнт уклав декларацію. Своєму лікареві ви також можете поставити будь-які запитання щодо вакцинації, переконатись, що не маєте протипоказань для проведення щеплення.

Нагадуємо, в Україні щеплення за Національним календарем безоплатні для пацієнта. У Календар входять вакцини проти інфекційних захворювань: туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, правця, кашлюку, кору, паротиту, краснухи, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції.

Щеплення за Національним календарем можна отримати у лікаря, з яким укладена декларація.

Нет описания фото.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора