A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

19 листопада Міжнародний день відмови від куріння.

Дата: 19.11.2020 11:55
Кількість переглядів: 364

 

19 листопада Міжнародний день відмови від куріння.

Сигарети називають зброєю масового знищення, і вони вже знищили більше людських життів, ніж ядерна, хімічна і бактеріологічна зброя разом узяті.

При цьому виробництво зброї надзвичайно жорстко контролюється і скорочується, виробництво ж сигарет практично безконтрольно розвивається, а кількість його жертв все росте і росте.

 

         Україна належить до країн з високою поширеністю паління. Сьогодні в нашій країні курить кожен другий чоловік і кожна п’ята жінка.

Тому Міжнародний день відмови від куріння повинен відзначатися в Україні широко і обов'язково бути пов'язаним  з проведенням заходів, які сприяють боротьбі з цією згубною звичкою.

Небезпеки куріння

     Немає безпечних доз і нешкідливих форм споживання тютюну. Так звані "легкі", тонкі та електронні сигарети не менш шкідливі для здоров'я.

В тютюновому димі містяться близько 4 тис. хімічних компонентів.

 Смоли тютюнового диму містять 43 канцерогени, які спричиняють злоякісні захворювання - 30% усіх випадків смерті від онкологічних захворювань і 90% усіх випадків захворювання на рак легень.

Тютюнопаління істотно збільшує ризик розвитку й інших форм раку: порожнини рота, глотки, гортані, стравоходу, підшлункової залози, нирок, сечового міхура, шийки матки.

Ризик розвитку гострого  лейкозу у курців у три рази вищий, ніж у тих, хто не курить.

    В курців у 5-8 разів частіше розвиваються хронічні обструктивні захворювання легень.

       Курці і члени їх сімей мають високий рівень імуноглобуліну Е, що свідчить про схильність до алергічних реакцій.

Діти курців схильні до частих вірусних та бактеріальних інфекцій.

Відмова від паління буде корисна для здоров'я у будь-якому віці, незалежно від "стажу" паління!

Загрози куріння

     Встановлено, що тривале куріння сприяє утворенню виразки у здорових осіб і повільній регенерації виразкового дефекту.

       Жінки, які курять під час вагітності, мають істотно більший ризик викиднів, ніж ті, які не курять. Куріння також може призвести до ускладнень під час вагітності та пологів, у тому числі позаматкової вагітності, кровотечі під час вагітності, передчасного відділення плаценти і передчасного розриву оболонки.

      Куріння негативно впливає на ендокринну систему, особливо у жінок. У них частіше виникають аменорея, кровотечі, рання менопауза, знижується рівень естрогенів у крові.

Суттєвими є ризики для здоров'я дітей.

Діти,  народжені жінками, які курять, у середньому мають на 200-250 г меншу вагу, ніж діти матерів, які не курять.

Куріння під час вагітності збільшує ризик ранньої смерті дитини приблизно на 40%.

                    Пасивне паління шкідливе, як і активне.

        Вдихання диму – «пасивне куріння»  - дуже небезпечне для здоров’я людей, які не курять.

Воно підвищує ризик розвитку раку легенів, захворювань дихальних шляхів (особливо ядухи), хвороб серця та інсульту. Пасивне куріння під час вагітності може  зупинити розвиток плоду і збільшити ризик передчасних пологів.

       Не існує безпечного рівня куріння. Навіть серед тих, хто викурює всього декілька сигарет у день або курить не затягуючись, стан здоров’я помітно гірший, ніж у некурящих.

Дослідження показують, що скорочення кількості викурених сигарет не приводить до істотного зниження негативних наслідків куріння, так само, як і перехід на так звані «легкі сигарети» або інші види тютюнових виробів.

       Лише повне припинення куріння сприятливо впливає на здоров’я: ризик пов’язаних із курінням захворювань знижується, полегшується перебіг багатьох захворювань і підвищується ефективність їх лікування. Припинення куріння виправдано при будь-якому стані здоров’я, при будь-якому стажі та інтенсивності куріння.

 

Ефекти відмови від куріння

  • нормалізується пульс і артеріальний тиск через 20 хвилин після останньої сигарети;
  • протягом 12 годин у крові знижується рівень вуглекислого газу;
  • через 0,5-3 місяців поліпшується кровообіг і функції дихальної системи;
  • через 1-9 місяців зменшується кашель і утруднення дихання;
  • через один рік після відмови від куріння наполовину скорочується ризик ішемічної хвороби серця;
  • через п'ять років ризик інсульту стає таким же, як і у того, хто ніколи не курив, а також наполовину зменшується ризик розвитку раку горла, стравоходу і ротової порожнини, сечового міхура;
  • протягом 10 років наполовину (порівняно із тими, хто продовжують курити) знижується ризик розвитку раку легенів;
  • через 15 років ризик ішемічної хвороби серця стає таким же, як і у тих, хто ніколи не курив.

       

       Дослідження показують, що люди, які перестали курити до досягнення 50-річного віку, мають вдвічі менший ризик смерті протягом наступних 15 років у порівнянні з тими, хто продовжує курити. Відмова від куріння у 30, 40, 50 або 60 років дозволяє зберегти відповідно 10, 9, 6 або 3 роки очікуваної тривалості життя.

             Відзначається також зменшення ризику діабету, підвищення толерантності до навантажень, поліпшення самопочуття, підвищення потенції у чоловіків, поліпшення репродуктивної функції у жінок.

Поради

  • Нагадуйте курцеві про шкоду паління для його здоров'я і для здоров'я близьких йому людей (дітей, жінок).
  • Ніколи не створюйте комфортних умов для паління, не даруйте курцеві приємних "курильних" аксесуарів: дорогих сигарет, запальничок, попільничок. Всіляко сприяйте бажанню курця відмовитися від паління.
  • Людині, яка тільки почала палити або тільки пробує "побалуватися" палінням, необхідно усвідомити, що при цьому швидко формується нікотинова залежність, яка потім, коли виникне бажання відмовитися від паління, зробить це дуже важкою проблемою.
  • Коли вирішуєте відмовитися від паління, думайте про те, що замість нього ви придбаєте : здоров'я своє і своїх близьких, економію грошей. Відмова від паління вже через 6 місяців позитивно позначиться на вашому здоров'ї.
  • Заздалегідь визначте  день відмови від паління.
  • Припиняйте палити відразу, не намагаючись спочатку зменшити кількість сигарет або перейти на "легкі" сигарети або сигарети з фільтром, оскільки доведено, що це лише "фікція" зменшення шкоди паління, яка тільки заважає з ним рішуче покінчити.
  • Намагайтеся уникати ситуацій, що провокують паління, у тому числі товариства людей, що палять.
  • Винагороджуйте себе за кожен пройдений етап чимось приємним.
  • Подоланню бажання закурити допомагає зайнятись цікавою і корисною справою.
  • Після відмови від паління настає поліпшення смакової чутливості, можливе підвищення апетиту, що веде до збільшення маси тіла в перші 2-3 місяці, тому намагайтеся споживати низькокалорійні продукти, підвищити свою фізичну активність, зазвичай впродовж року після відмови від паління вага тіла приходить до початкової.
  • Не зневіряйтеся, якщо стався зрив. При повторних спробах шанси на успіх зростають.
  • Зверніться  по допомогу до лікаря, виконуйте його поради.

Тим, хто сьогодні курить, бажаємо замислитися та зробити правильний вибір - відмовитись від згубної звички!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора