A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

17 листопада Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень.

Дата: 17.11.2020 09:03
Кількість переглядів: 575

17 листопада

Всесвітній день боротьби проти хронічної обструктивної хвороби легень.

Хронічне обструктивне захворювання легень

Хронічне обструктивне захворювання легень - це хвороба легень, для якої характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху.

Питання своєчасної діагностики та ефективного лікування хронічного обструктивного захворювання легень  гостро стоїть у всіх країнах світу, в тому числі і в Україні.

ХОЗЛ діагностують у 8–22% людей віком  понад 40 років, переважно у  курців.

Частка ХОЗЛ (як однієї з провідних причин смертності) постійно збільшується внаслідок тривалого впливу факторів ризику і старіння населення.

Хронічне обструктивне захворювання легень - це хвороба легень, для якої характерним є хронічне порушення повітряного потоку в легенях, яке заважає нормальному диханню і повному видиху.

Причини захворювання

Хронічне обструктивне захворювання легень розвивається, як правило, внаслідок тривалого впливу на дихальні шляхи будь-яких шкідливих, подразнюючих речовин.

Чинники, які можуть викликати захворювання:

  • інфекція (повторні гострі респіраторні вірусні захворювання підвищують ймовірність розвитку ХОЗЛ, особливе значення в цьому відношенні надають риновірусній  інфекції);
  • професійні фактори (нерідко хворіють на ХОЗЛ ті особи, робота яких пов’язана з пилом, токсичними газами,  кислотами  тощо);
  • шкідливі речовини в атмосфері (захворюваність хронічним обструктивним захворюванням легень значно вище в індустріальних районах, населення яких змушене щохвилини вдихати з повітрям безліч хімічних речовин);
  • нікотин (у завзятих курців ХОЗЛ зустрічається набагато частіше, ніж у некурящих осіб).

Існує гіпотеза про те, що для розвитку хвороби недостатньо одного впливу ззовні, необхідна ще генетична схильність до пошкодження нижніх дихальних шляхів.

І дійсно, давно помічено, що ХОЗЛ зустрічається, як правило, у осіб, чиї близькі родичі страждали (або страждають) даною патологією.

Однак на сьогоднішній день точні генетичні механізми цього не встановлено.

Під впливом вищезгаданих чинників пригнічуються захисні механізми бронхів, в їх стінках розвиваються запальні зміни (набряк, виділення великої кількості слизу), стінка спазмується, трахея і бронхи втрачають еластичні властивості.

Всі ці зміни і призводять до утруднення проходження потоку повітря через уражені відділи бронхів, що проявляється відповідною клінічною симптоматикою.

 Крім того, одним з важливих чинників стрімкого збільшення кількості людей з діагнозом ХОЗЛ фахівці називають недостатню поінформованість людей про захворювання і його симптоми.

                                                     Симптоми

На перших етапах ХОЗЛ будь-які симптоми відсутні, але функція легенів погіршується.

 До моменту, коли більшість пацієнтів звертаються до лікаря з приводу появи симптомів, захворювання може бути вже на досить тяжкій стадії, а в дихальній системі вже відбулися безповоротні зміни.

У таких випадках можливості терапії обмежені і хворі страждають від виснажливих проявів хвороби, частих її загострень.

Основні симптоми ХОЗЛ:

  • хронічний кашель, який може бути періодичним або щодня, часто наявний протягом усього дня, іноді — лише вночі;
  • хронічне виділення мокроти (вважають, що хронічне виділення мокроти в будь-якому разі може свідчити про ХОЗЛ);
  • задишка, яка прогресує.

Із розвитком хвороби утруднюється щоденна фізична активність, наприклад, хворому важко підійматися сходами.

Діагноз встановлюється за допомогою так званої спірометрії, яка встановлює, наскільки глибоко дихає людина, як швидко входить і виходить повітря з легень.

Хвороба розвивається повільно і частіше за все проявляється після 40 років. З поширенням куріння на жіночу частину населення, а також ризиками впливу забрудненого повітря приміщень, хвороба уражує жінок та чоловіків майже в однаковій мірі.

 

Лікування та реабілітаційні заходи

Головна мета лікування ХОЗЛ – попередити подальший розвиток хвороби, її ускладнень, зниження вираженості симптомів.

Для цього хворому можуть призначаються наступні препарати: бронхолітики, глюкокортикостероїди, муколітики та антиоксиданти.

 Реабілітаційні заходи:

  • Тренування дихальної мускулатури;
  •  Фізичні вправи при зростаючому навантаженні - як частина легеневої реабілітації. Проводяться з метою підвищення фізичної витривалості та адаптації до звичайних навантажень.

                                              Профілактичні заходи

Найефективнішим заходом профілактики є утримання від куріння тютюну, в тому числі пасивного.

Фахівці охорони здоров'я рекомендують звертатися до лікаря у разі появи задишки при ходьбі по сходах або похилих поверхнях, кашлю і хронічного виділення мокротиння у курців старше 40 років.

Незважаючи на те, що ХОЗЛ невиліковна, при своєчасному зверненні за медичною допомогою та належному лікуванні можливо контролювати симптоми, уповільнити розвиток хвороби, забезпечити достатньо високу якість життя.

Лише здоровий спосіб життя, відмова від куріння, раціональне харчування та своєчасне ефективне лікування дозволять боротися із симптомами хвороби, поліпшити якість життя і уповільнити процес прогресування захворювання!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора