A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

        14 листопада  Всесвітній день боротьби з діабетом

Дата: 13.11.2020 11:03
Кількість переглядів: 176

 


      

 14 листопада  Всесвітній день боротьби з діабетом

Діабет - це захворювання, основною ознакою якого є стійке підвищення рівня цукру в крові.

Тому для діагностики цукрового діабету найбільш інформативним методом є визначення рівня глюкози в капілярній крові (береться з пальця) або венозної (береться з вени) протягом дня, або, що більш надійно, визначення рівня глюкози натще (не їсти мінімум 10 годин перед дослідженням).

Нормальний рівень глюкози в крові коливається від 3,3 до 6,7 ммоль/л.

 Глюкоза є основним джерелом енергії,  своєрідним універсальним паливом для наших клітин, яке, згораючи, забезпечує нормальну функцію мозку, печінки, серця і м’язів, особливо при додаткових навантаженнях.

А для того щоб цукор потрапив у клітини, потрібен інсулін.

Інсулін - це гормон підшлункової залози, який забезпечує надходження глюкози в клітини організму, відповідає за регулювання обміну білків, каталізуючи їх синтез з амінокислот, і переносить отримані білки до клітин, доставляє в клітини глюкозу, розчинену в крові.

Брак інсуліну або порушення його взаємодії з клітинами організму призводить до того, що з'являється гіперглікемія - стійке збільшення вмісту глюкози (цукру в крові). Тобто при цукровому діабеті глюкоза не може самостійно проникнути в клітину і залишається в крові як непотрібний елемент.

Типи, симптоми, лікування діабету

Є два типи цукрового діабету. При будь-якому з них суть захворювання зводиться до підвищення концентрації глюкози (цукру) в крові.

Цукровий діабет 1 типу пов'язаний з дефіцитом інсуліну: його виробляється мало або зовсім немає.

Зустрічається в 10-15% випадків. Підшлункова не справляється зі своїми функціями - кількість синтезованого гормону не переробляє всього обсягу глюкози, і рівень цукру в крові підвищується.

При цьому типі діабету інсулінотерапія потрібна завжди.

Цукровий діабет 2 типу: інсуліну виробляється достатня кількість, буває навіть більше норми. Але гормон виявляється практично не потрібен, тому що тканини організму втрачають до нього чутливість.

У цьому випадку інсулін використовується рідко - тільки при важкому перебігу, коли інші ліки не допомагають.

Лікарі виділяють також так званий "прихований діабет", який можна виявити лише за допомогою спеціального аналізу, і потенційний, коли до нього є схильність.

Подібне трапляється при ожирінні, несприятливій спадковості і при надлишковій масі тіла при народженні (від 4 кг і вище).

Основні симптоми діабету:

  1. Посилене виділення сечі, яке викликається підвищенням її осмотичного тиску через наявність в сечі розчиненої глюкози (глюкози в сечі людини при відсутності патологій бути  не може). Виявляється рясним прискореним сечовипусканням в денний, а також у нічний час.
  2. Невтолима постійна спрага, зумовлена істотними втратами з сечею води, а також збільшенням осмотичного тиску крові.
  3. Невгамовний постійний голод. Цей симптом викликається супроводжуючим діабет порушенням обміну речовин, а точніше - нездатністю клітин поглинати, а також переробляти глюкозу без інсуліну.
  4. Виражене схуднення, особливо характерне для діабету 1-го типу. Це типовий симптом, що з'являється, незважаючи на наявність у хворих підвищеного апетиту. Схуднення, а нерідко навіть виснаження хворих свідчить про підвищений катаболізм жирів, а також білків через виключення глюкози з енергетичного обміну клітин хворого.

Ознаки діабету в залежності від типу

  1. Ознаками діабету першого типу є: велика втрата ваги, а також спрага, часте сечовипускання, сухість у роті, дратівливість, швидка стомлюваність, нудота, іноді блювота. Другорядними ознаками діабету такого типу є: болі в серці, болі в литкових м'язах і судоми в них, фурункульоз, шкірний свербіж, головний біль, дратівливість і порушення сну. Щодо другорядних ознак діабету 1-го типу в дітей, слід відзначити появу  нічного нетримання сечі.
  2. Для діабету другого типу характерно: оніміння і судоми ніг, больові відчуття в ногах, а також у руках, відчуття постійної спраги, свербіж, помутніння в очах, погане загоєння ран, наявність шкірних інфекцій, стомлюваність, сонливість, зниження больової чутливості, часті інфекційні захворювання, поступове збільшення ваги, зниження потенції у чоловіків.
  3.  При діабеті другого типу спостерігається випадання волосся на ногах на тлі посиленого росту волосся на обличчі, поява на тілі невеликих жовтих наростів, іменованих ксантомами.
  4. Також до перших ознак діабету 2-го типу відноситься запалення крайньої плоті, пов'язане з частим сечовипусканням.
  5. Поява симптомів діабету 2-го типу відбувається не відразу, їх важко виявити, оскільки вони не надто виражені. Нерідко трапляються  випадки, коли дане захворювання протікає мляво, що ускладнює встановлення діагнозу. У подібних випадках діабет виявляється випадково, після здачі аналізу на цукор або дослідження сечі. Найчастіше дане захворювання проявляється у зрілому віці. Як правило воно є наслідком неправильного харчування.

Основним методом лікування цукрового діабету обох типів є спеціальна дієта, яку прописує лікар, орієнтуючись на індивідуальні ознаки і стадію захворювання. Також хворим не забороняється працювати, і обов'язково пропонуються помірні фізичні вправи. Іноді на додаток до цього, доктор прописує препарати для стабілізації рівня цукру в крові.

Діабет I-го типу завжди вимагає ін'єкцій інсуліну!

               Народні засоби лікування цукрового діабету

Народні засоби лікування цукрового діабету застосовуються додатково до основного лікування. Збори чергують через кожні 2-3 місяці. Народні засоби сприяють запобіганню хворих від уражень серцево-судинної системи, сітківки очей, нирок і печінки або віддаляє момент появи ускладнень.

Збори трав можуть застосовуватися у поєднанні з іншими ліками при обов'язковій консультації у лікаря.

Перед тим як приймати той чи інший збір, бажано ознайомитися з протипоказаннями до трав, що входять до складу цього збору.

Поліпшення при фітотерапії настає через 3-4 тижні регулярного прийому трав.

Вправи, призначені для хворих на цукровий діабет, які не мають серйозних ускладнень.

Примітка: Робіть вправи стільки разів, скільки вийде, не доводячи себе до стомлення. Навантаження повинно збільшуватись поступово.

  • Тримаючись за спинку стільця або стіну, піднятися «навшпиньки» 15-20 разів.
  • Тримаючись за спинку стільця, присісти 5-10 разів.
  • Лягти на підлогу навпроти  стіни, підняти прямі ноги під кутом 60 градусів, притиснути ступні до стіни. Полежати так 3-5 хвилин.
  • Сісти на стілець, прикріпити еспандер до пальців ніг і згинати ноги в колінах 8-15 разів.

Корисні також прогулянки, якщо перемежовувати  швидкий і повільний темп.

 

Поради щодо профілактики діабету

  • Правильно харчуйтеся. Споживайте їжу з низьким вмістом жиру, з більшою кількістю рослинних волокон. П'ять блюд з овочами й фруктами в день. Їжте більше продуктів, багатих на складні вуглеводи. Це сповільнить надходження глюкози в кров, буде підтримувати низький рівень холестерину. Їжте хліб з борошна грубого млива, макаронні вироби, рис, овочі, овес, ячмінь, капусту, гречку, картоплю.
  • Не створюйте великі навантаження на підшлункову залозу. Харчуйтеся маленькими порціями суворо через 4 години. Це кращий спосіб забезпечити кров необхідною кількістю інсуліну для переварювання їжі, що ви з’їли.
  • Не вживайте цукор і сіль. Навіть дуже мала кількість з'їденого цукру може до небес підняти його рівень у крові. А солона їжа різко підвищує кров'яний тиск.
  • Слідкуйте за своєю вагою.
  • Займайтеся спортом. Заняття легкими фізичними вправами не менше 5 разів у тиждень, знижують ступінь ризику захворіти цукровим діабетом на 50 %.
  • Пийте вітаміни.
  • Уникайте стресів.
  • Стежте за рівнем глюкози в крові.
  • Відмовтесь від алкоголю і тютюну.

Сьогодні діагноз цукровий діабет, на жаль, не рідкість. Однак досягнення медицини, засновані на постійному вивченні цього захворювання, дозволять хворим на цукровий діабет вести нормальне життя, повноцінно працювати і займатися спортом.

 Діабет – нестримно зростаюча епідемія, але зміна способу життя може запобігти катастрофі!

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора