A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Всесвітній день боротьби з інсультом

Дата: 29.10.2020 11:25
Кількість переглядів: 219

Сьогодні - Всесвітній день боротьби з інсультом, хворобою, яка здатна суттєво зруйнувати здоров’я та плани на майбутнє людини.

Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Захворювання може спричинити параліч кінцівок, втрату зору, порушення ходи, мови та психічних функцій.

Мінімізувати ризик виникнення інсульту може кожен з нас, скоригувавши спосіб життя. Адже на 51% саме поведінка та спосіб життя призводить до появи цього захворювання. І лише у 20% причиною може стати спадковість. Профілактикою інсульту є відмова від куріння, зловживання алкоголем, дотримання правил здорового харчування, фізичної активності, уникнення стресів . Також потрібно стежити за рівнем артеріального тиску та холестерину.

До пакету медичних послуг на первинній ланці входить низка послуг для профілактики та лікування серцево-судинних захворювань. Серед них - як раз моніторинг тиску, аналіз крові на загальний холестерин, консультація щодо відмови від ризикованих звичок та поведінки та формування здорового способу життя. За необхідністю сімейний лікар направить на консультацію до невролога, кардіолога, створить направлення на додаткове обстеження.

Коли попередити хворобу не вдається і в людини трапляється інсульт, успішний прогноз лікування залежить від швидкості реагування оточення та якісно наданої медичної допомоги. Тож знання симптомів інсульту допоможе врятувати чиєсь життя. Але у середньому дорослий житель України може назвати лише два симптоми інсульту. Нагадуємо усі симптоми:

  • людина не може посміхнутися, при цьому зазвичай опускається куток губ;

  • людина не може нормально говорити: вимова нерозбірлива та плутана;

  • людина не може підняти руки вгору або одна рука занадто слабка і не ворушиться;

  • виникає слабкість чи оніміння в правій або лівій частині тулуба та кінцівках.

Якщо у вас чи вашої близької людини спостерігаються такі симптоми, необхідно негайно викликати швидку допомогу за номером 103

Бригада «швидкої» повинна доставити пацієнта в той медзаклад, який уклав договір з НСЗУ на надання послуг з лікування інсульту. Їх - 192 по всій країні. Тут є все необхідне обладнання і фахівці, щоб врятувати людину. Перелік таких закладів можна побачити на дашборді НСЗУ .

Бережіть себе та своїх близьких.

На изображении может находиться: текст


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора