A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

День матері

Дата: 08.05.2020 12:50
Кількість переглядів: 225

Здоров’я матері - це здоров’я дитин

 

В Україні офіційно День матері почали святкувати з 2000 року. Саме тоді було постановлено вітати наших матусь у другу неділю травня.

          
          День матері відзначається не тільки на державному рівні, а й на релігійному. Напевно, травень не випадково обрали для цього свята – це місяць Пречистої Діви Марії, до якої ще українські козаки та князі звертались за допомогою та заступництвом. Навіть для древніх слов'ян цей місяць був особливим: вони вважали, що природа-мати пишно одягає свою дочку-землю квітами та зеленню, щоби та дарувала людям життя.

Для кожної матері найбільша втіха, коли здорова її дитина. Та чи кожна мати, особливо молода, розуміє, наскільки здоров’я її кровинки залежить від її власного? Від її правильного харчування, від того,наскільки її організм забезпечений вітамінами. Від здорового способу життя, наявності чи відсутності шкідливих звичок.

Вітамінигрупа органічних сполук, необхідна для організму людини в мізерній кількості порівняно з основними поживними речовинами (білками, жирами, вуглеводами і солями) однак вони відіграють велику і незамінну роль в обміні речовин і взагалі в життєдіяльності. Їх нестача призводить до важких недуг і навіть фатальних наслідків.

 

Якщо у вас на шкірі без причини з’являються синці, якщо посіріли ясна, а з них виступає кров – це ознака гіповітамінозу (тобто нестачі) вітаміну С.

Про брак вітаміну А свідчить висохла й шорстка шкіра. Про це ж дають знати нелади із зором – людина не може одразу адаптуватись, потрапивши зі світла зі світла в затемнене приміщення, не одразу розрізняє контури предметів, погано бачить у сутінках (т. зв. «Куряча сліпота»).

Тріщинки на губах і ранки в кутиках рота – значить, не вистачає не вистачає вітаміну В2.

«Лисі» плями на язиці свідчать, що організмові бракує цілої групи вітамінів В.

Часті гнійничкові захворювання шкіри, ячмені, фурункули… найчастіше від них потерпають люди в яких організм погано забезпечений вітамінами.

 

Особливо значної шкоди завдає нестача вітамінів жіночому організмові у період вагітності. Потреба вітамінів у жінки, яка готується стати матір’ю, особливо велика, адже їй треба забезпечити ними не лише себе, а й зароджене у ній життя. В період вагітності і годування організм матері вимагає збільшення вітамінів щонайменше в півтора рази.

 

Дефіцит вітамінів, так само як алкоголізм, куріння, вживання наркотиків призводить до драматичних наслідків – у таких матерів часто з’являються на світ діти з потворними вродженими вадами, фізично кволі, розумово відсталі.

 

Особливо згубною є нестача фолієвої кислоти. Вона необхідна для нормального розвитку плоду вже у перші тижні вагітності, коли жінка про неї ще не знає. Саме в цей період дефіцит фолієвої кислоти може викликати порушення в розвитку нервової системи дитини і різні потворні каліцтва.

Цей вітамін як і аскорбінова кислота, міститься переважно в зелені («фоліо» - на латині «лист»). Отже зелень у щоденному раціоні – убезпечення від народження недоношених з каліцтвами дітей.

Щоб забезпечити організм вітамінами в необхідній кількості, харчування повинно бути різноманітним, адже не існує такого харчового продукту, в якому б уміщувалися всі потрібні вітаміни.

Вітамін С, наприклад, брак якого зустрічається найчастіше міститься у свіжих овочах, фруктах, зелені та ягодах. З них ми отримуємо і каротин (попередник вітаміну А), і вже згадану фолієву кислоту.

На вітамін В1 багаті нежирна яловичина, чорний (не білий!) хліб, бобові (горох, квасоля, боби та ін.), гречка.

Вітамін В2 міститься у молоці та молочних продуктах з них ми отримуємо й кальцій необхідний для нормальних пологів і для формування міцних кісток і зубів майбутньої дитини. Особливо корисні сир та кефір.

Носіями інших вітамінів групи В-В6 та РР є м’ясні продукти, горіхи, вівсяна та пшенична крупи.

Вітамін А присутній у вершках, сметані, вершковому маслі.

   Вітамін Е – в олії.

Є один недолік у нашому харчуванні, особливо відчутний для вагітних жінок. Це надмірне вживання продуктів, що зазнали технологічної обробки. В процесі консервування, тривалого зберігання, неправильного кулінарного приготування більша частина вітамінів просто гине. Тому кожен сніданок, обід чи вечеря повинні починатися зі свіжих овочів, салатів, свіжих соків, добутих сокочавилкою (яка, доречі, конче мусить бути на кухні в майбутньої матері, адже її дитині постійно будуть потрібні свіжі соки).

 Вітаміну С багато в шипшині, полуниці, вишні, смородині, в солодкому червоному  перці, петрушці, капусті, салаті, помідорах. Багаті на нього щавель та кропива.

Вітамін С бере участь у всіх процесах окислення обміну білків, у формуванні кісток і зубів, у виробленні гормонів залозами внутрішньої секреції. Він також сприяє очищенню організму від отруйних речовин.

Особливо багаті на вітамін С соки цитрусових. Склянка лимонного чи апельсинового, мандаринового, грейпфрутового соку забезпечує добову потребу аскорбінової кислоти.

Слід пам’ятати, що цей вітамін добре зберігається в протертих цукром ягодах (наприклад, смородини), але руйнується в процесі приготування джемів, варення.

Його багато у свіжій та квашеній капусті, але у вареній чи тушкованій втрачається.

Так само погано зберігають аскорбінову кислоту сухі фрукти і овочі, зате свіжозаморожені містять її майже в повному обсязі.

         Матерям корисно знати, що фруктові й овочеві соки не лише забезпечують організм вітаміном С, а й сприяють виробленню грудною залозою молока. Якщо ви хочете щоб у Вашої дитини було вдосталь повноцінного материнського молока, вживайте щодня 2-3 склянки свіжих фруктових і овочевих соків.

Овочі, фрукти, зелень – цілюще джерело аскорбінової і фолієвої кислот, а також каротину. Вітамінів В у них обмаль. Щоб забезпечити ними організм, намагайтесь вживати не білий, а чорний хліб. Він не лише багатий на вітаміни, а й корисніший для травлення. Це також стосується каші з різних круп: гречаної, пшеничної чи вівсяної. В них, доречі, великий вміст солей калію і магнію. А ось рис бідніший на вітаміни. Як і мучні вироби: вермішель, макарони, тощо.

Надасть організмові добру порцію вітаміну В2 молоко і нежирний кефір. Особливо якщо вживати їх по склянці-дві щодня.

Намагайтесь побільше вживати олії! Вона незмінно має бути у Вашому раціоні. Додавайте її в салати, вінегрети, до вареної картоплі і пюре. Олія, на відміну від вершкового масла, запобігає розвитку склеротичних змін у судинах, і що не менш важливо, у ній багато вітаміну Е. Нестача цього вітаміну може спричинити порушення зору і малокрів’я у майбутньої дитини.

Отже, раціональне харчування, вживання свіжих овочів і фруктів та інших продуктів багатих на вітаміни, дозволить забезпечити організм вагітної жінки і матері в період годування дитини необхідними вітамінами й іншими цінними речовинами.

Трапляється іноді так, що сім’я – з різних причин – не може забезпечити себе в цілому, ба навіть вагітну жінку чи породіллю всіма необхідними продуктами для збалансованого харчування.

Може трапитися й так, що майбутня мати чи мати-годувальниця постає перед необхідністю дієти, їй може бути протипоказано вживання деяких продуктів – носіїв необхідних вітамінів та інших корисних речовин.

У таких випадках на допомогу приходить аптека.

 

 

 

День матері - це день, коли ми можемо подякувати нашим мамам за усе те добре, що вони для нас зробили, за їх самопожертву і любов.

Тому не забудьте привітати своїх найрідніших матусь. То буде для них найбільшою радістю!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора