A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

14 листопада – Всесвітній День боротьби з цукровим діабетом

Дата: 14.11.2019 08:27
Кількість переглядів: 218

Діабет  це хронічна хвороба, що розвивається в тих випадках, коли підшлункова залоза не виробляє достатньо інсуліну або коли організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Інсулін – це гормон, який регулює рівень вмісту цукру в крові. Загальним результатом неконтрольованого діабету є гіперглікемія або підвищений рівень вмісту цукру в крові, що з часом призводить до серйозного пошкодження багатьох систем організму.

Для діабету I типу (раніше відомому як інсулінозалежний, юнацький або дитячий) характерно недостатнє вироблення інсуліну в організмі, тому при ньому необхідно щоденне введення інсуліну. Причина виникнення цього типу діабету на сьогоднішній день невідома і йому важко запобігти. Симптоми, які виникають при діабеті I типу: надмірне сечовиділення (поліурія), спрага (полідипсія), постійне відчуття голоду, втрата ваги, зміна зору і втома. Ці симптоми можуть виникнути раптово.

Діабет II типу (раніше іменувався інсулінонезалежним або дорослим) розвивається внаслідок неефективного використання інсуліну організмом. Більшість хворих, які страждають на діабет II типу, мають надмірну вагу і фізично інертні в повсякденному житті. Симптоми даного типу можуть бути подібними  із симптомами діабету I типу, але частіше є менш вираженими. В результаті хвороба може бути діагностована через кілька років після її початку – вже після виникнення ускладнень.

До важких ускладнень цукрового діабету відносяться інфаркт міокарду, інсульт, діабетична ретинопатія з подальшою сліпотою, нефропатія з нирковою недостатністю, порушення кровотоку нижніх кінцівок.

Переважне значення в боротьбі з цукровим діабетом має первинна профілактика, яка повинна бути спрямована, в першу чергу, на здоровий спосіб життя, а саме:

– раціональне харчування;

– підвищення рухової активності;

– відмова від шкідливих звичок;

– дотримання режиму праці та відпочинку;

– зниження надлишкової маси тіла;

– контроль артеріального тиску.

 

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора