A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Дифтерія вже в Україні:

Дата: 29.10.2019 10:35
Кількість переглядів: 232

Дифтерія вже в Україні: все, що треба знати про небезпечну хворобу

На превеликий жаль, проте досить очікувано (у зв’язку з низьким рівнем охоплення щепленнями) в Україні почали хворіти на дифтерію. Вже 4-й підтверджений випадок. Про неї і поговоримо.

 

ЯК МОЖНА ЗАХВОРІТИ НА ДИФТЕРІЮ?

Збудник дифтерії – коринебактерія – може зберігатися у зовнішньому середовищі до 15 діб. Передається повітряно-крапельним шляхом, рідше – через предмети побуту, яким користувався хворий. Інкубаційний період захворювання – від 3 до 10 днів.

 

ЯКІ СИМПТОМИ ДИФТЕРІЇ?

Перші симптоми дифтерії нагадують ангіну: підвищення температури, біль у горлі, ускладнення дихання та ковтання, осиплість голосу. Проте одна із головних ознак – це наліт на уражених інфекцією органах. Зазвичай – це мигдалини.

Перші 2-3 дні захворювання цей наліт буде білого кольору, але з часом стає сірим або жовто-сірим. Якщо хворий спробує видалити цей наліт, то утвориться рана, яка почне кровоточити, але через деякий час на цьому місці знову з’явиться сіро-білий наліт.

Крім того, при і дифтерї з'являється специфічний запах з рота, збільшуються лімфатичні вузли та набрякає слизова оболонка носоглотки.

 

ЯКІ УСКЛАДНЕННЯ ВИКЛИКАЄ ДИФТЕРІЯ?

Хвороба може призвести до блокування дихальних шляхів, міокардиту (пошкодження серцевого м’яза), ураження нервової системи (параліч дихальних м’язів), інфекційно-токсичного шоку, нефрозонефриту.

Як можна захиститись?

Єдинний спосіб профілактики ВАКЦИНАЦІЯ. І щеплюватись потрібно не тільки дітям, а й дорослим! Для профілактики дифтерії використовують комплексну вакцину. Тобто захистить вона не тільки від дифтерії, а і від кашлюку та правця (АаКДП, АКДП), або ж дифтерії і правця ( АДП, АДП-м)

Згідно з національним Календарем профілактичних щеплень, для вакцинації дітей проти дифтерії, кашлюку, правця на першому році життя можуть використовуватися вакцини як з ацелюлярним (АаКДП), так і з цільноклітинним (АКДП) кашлюковим компонентом. Ці вакцини використовуються для щеплення дітей до 6 років 11 місяців 29 днів. Вакцинація АКДП (АаКДП) вакциною здійснюється у: 2 місяці (перше щеплення), 4 місяці (друге щеплення), 6 місяців (третє щеплення). У 18 місяців проводиться ревакцинація. Ревакцинацію проти дифтерії та правця у 6 років проводять анатоксином дифтерійно-правцевим (далі — АДП), наступну у 16 років — анатоксином дифтерійно-правцевим зі зменшеним вмістом антигену (далі — АДП-М).

ЧИ Є ПЕРЕЛІК ПРОТИПОКАЗАНЬ ДО ВАКЦИНАЦІЇ?

Є, але він невеликий. Традиційно вакцинацію не проводять:

· якщо є гостре захворювання, яке супроводжується вищою за 38,5 °С температурою,

· якщо була серйозна алергічна реакція на попередню дозу вакцини чи є алергія на один із компонентів вакцин,

· якщо проводиться хіміотерапія, вживаються великі дози стероїдних гормонів,

· при важкій імуносупресії (IV стадії ВІЛ-інфекції)

При чому важливо знати, що вагітні чи жінки, які годують грудьми, можуть вакцинуватися.

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ВАКЦИНУВАННЯ?

Вакцинація в комунальних закладах охорони здоров'я проводиться безкоштовно.

Вам треба записатися на прийом до свого сімейного лікаря/терапевта, з яким укладена декларація, під час консультації ви зможете поставити необхідні запитання про вакцини та щеплення, а також не забудьте повідомити про реакцію на попередні щеплення, алергію на ліки чи їжу та курси/терапії, якщо ви їх проходите (хіміотерапія, гормональна тощо). Після цього ви отримаєте направлення на щеплення і вакцинуєтеся.

УВАГА: Мешканці, які не встигли укласти декларацію з сімейним лікарем також зможуть вакцинуватись.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора