A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Вишгородської міської ради

Дифтерія в Україні: що це за хвороба і які симптоми.

Дата: 05.09.2019 08:17
Кількість переглядів: 245

 

Дифтерія в Україні: що це за хвороба і які симптоми.

 

Зараз в Україні ще не закінчився спалах кору, але лікарі вже прогнозують, що скоро прийде нове, страшніше захворювання – дифтерія. І кажуть, що наслідки будуть набагато гіршими, ніж від кору. Ми вирішили розповісти вам, що таке дифтерія і пояснити, як уникнути цієї хвороби.

Дифтерія - гостра бактерійна інфекція. Збудник дифтерії - грампозитивна палочковидна бактерія Corynebacterium diphtheriae, шлях передачі - повітряно-крапельний. Якщо в країні не буде спеціальної сироватки від хвороби, помирає близько 50% хворих. Якщо вона буде, то летальних випадків буде мінімум 10-15%.

Інкубаційний період хвороби від 2 до 10 днів. Клінічні симптоми: дифтерія ротоглотки становить 90-95% всіх випадків захворювання у дітей і дорослих; у 70-75% пацієнтів вона протікає у локалізованій формі. Відразу з'являться такі симптоми дифтерії: підвищена температура тіла від субфебрильної до високої зберігається 2-3 дні. Крім цього у хворого буде нездужання, головний біль, тахікардія, блідість шкіри.

Як захиститися від дифтерії

Єдиний і найдієвіший спосіб захиститися від дифтерії – це вакцинація. Більшість людей не знає, що деякі щеплення, які обов’язково отримують діти, потрібно періодично повторювати. Це підтверджує статистика. Менш як 50% дорослих в Україні мають захист від дифтерії та правцю.

Схема імунізації дітей передбачає імунізацію вакциною АКДП починаючи 2 міс.,   4 міс., 6 міс., 18 міс. життя. Ревакцинація проводиться в 6 років. Вакцинуватися потрібно раз на 10 років починаючи  з 16 років.

Саме завдяки масовій імунізації з 1930 по 1970 роки дифтерію вдалося ліквідувати практично повністю. Зараз, у зв'язку з низьким відсотком вакцинованого від цієї хвороби населення, підвищився ризик того, що спалахне епідемія.

Дифтерія розповсюджується повітряно-крапельним шляхом, а правцем можна інфікуватися в наслідок укусу або травми гострими предметами. Обидва захворювання можуть мати летальні наслідки, якщо виникнуть ускладнення.

 

Отримати щеплення від цих захворювань можна у свого сімейного лікаря або терапевта. Це безкоштовно і доступно по всій країні. Вакцинуватися потрібно раз на 10 років, починаючи з 16.

Якщо ви не отримували щеплення у дитинстві, або не впевненні в цьому, радимо зробити це якомога швидше.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора